Vad är Ketos?

Ketos eller acetonemi är ett allvarligt tillstånd. Det betyder att kon lider av negativ energibalans med förhöjda halter av ketonkroppar i bland annat blod och mjölk som påverkar hennes välbefinnande och därmed också hennes motståndskraft och produkt

Runt kalvning är de flesta kor mer eller mindre i negativ energibalans. Det beror på att de har svårt att äta tillräckligt mycket foder för att försörja både sig själv och mjölkproduktionen. Om blodsockerhalten sjunker för lågt börjar kon att bryta ner sitt eget kroppsfett och det bildas ketonkroppar. Det är en reaktion för att kon ska kunna fortsätta energiförsörja hjärnan. Ketonkropparna kan precis som blodsockret och till skillnad från annan typ av energi passera den barriär som finns in i hjärnan. Levern hjälper till vid nedbrytningen av kroppsfettet och bildandet av ketonkroppar, en process som riskerar att leda till leverförfettning. Leverförfettning kan vara ett livshotande tillstånd.

Det finns tre olika ketonkroppar, BHB, acetoacetat och aceton.

De flesta korna kommer ur den lindriga formen av negativa energibalansen som nästan alltid uppstår kring kalvning utan åtgärd när foderintag och mjölkproduktion är i balans.

Det finns olika former av ketos, man pratar om klinisk ketos och då menar man att kon har symtom på sjukdom som tex nedsatt aptit och påverkat allmäntillstånd. Men det finns också en subklinisk ketos, den syns inte lika tydligt men har stor inverkan på kons förmåga att stå emot sjukdomar och påverkar mjölkproduktionen negativt. Man pratar också om tidig och sen ketos och det hänger samman med när i laktationen ketosen uppstår, störst risk för ketos är mellan dag 10-60 i laktationen. Det finns ytterligare begrepp att hålla koll på nämligen primär och sekundär ketos. Vid primär ketos är orsak till att kon hamnat i negativ energibalans att kon inte får i sig tillräckligt med energi via fodret. Men vid sekundär ketos finns andra bakomliggande orsaker till att kon inte äter tillräckligt tex annan sjukdom eller kalkbrist.

Kor som drabbas av ketos tappar i produktion men riskerar också att drabbas av andra sjukdomar i anslutning till kalvningen som till exempel löpmagsförskjutning, kalvningsförlamning, kvarbliven efterbörd, försämrad fruktsamhet och mastit.

Att ha koll på och tidigt sätta in åtgärder om man har problem med ketoser, har stor effekt på djurvälfärd och produktionsekonomi.